Dagens høye forbruk er ikke bærekraftig og kan ikke opprettholdes. På sikt må økonomien derfor innrettes slik at produkter gjenbrukes og råmaterialer resirkuleres. Avfall er ressurser og må
inngå i et kretsløp hvor det gjenvinnes til nye råvarer, energi eller jordforbedring. Uansett gir all avfallshåndtering et tap. Det beste er derfor å sørge for at det oppstår mindre avfall. Kommuner og fylkeskommuner kan bidra til dette både ved innkjøpspolitikken og ved å endre arbeidsrutiner. Det avfallet som blir igjen, må i størst mulig grad resirkuleres.
Avfallsbehandling er en kommunal eller interkommunal oppgave. Den viktigste målsettingen må være en høy gjenvinningsgrad. De kommersielle interessene må komme i andre rekke. Kommunene i Akershus har i dag forskjellige typer avfallsbehandling. På Øvre Romerike har noen kommuner kommet langt i kildesortering i hjemmene, samt felles oppsamlingsanlegg (ØRAS). Andre kommuner har satset på hjemmekompostering av matavfall, mens noen ønsker å bruke sentrale anlegg. De Grønne mener at de ulike systemene må evalueres for å finne metoder som fungerer optimalt.
- At avfallsmengden skal reduseres så mye som mulig, og at fylket og kommunene går foran i dette arbeidet. Minst mulig restavfall må brennes og mest mulig bør gjenvinnes.
- At kommunene skal legge til rette for at matavfall og annet organisk avfall inngår i produksjon av biogass. Restprodukter skal kunne brukes til gjødsel og jordforbedring.
- Legge til rette for naturbaserte kloakkanlegg, slik som resirkulering av gråvann og kompostering av latrine, der det er ønskelig og mulig.
- At det etableres flere miljøstasjoner eller bedre innsamlingsordninger, slik at det blir lettere for folk flest å resirkulere.
- At renovasjonsavgiftene tilpasses for å skape størst mulig avfallsminimering og gjenvinning.