Nyt nærmiljøet ditt og ha en riktig god Akershus-sommer

Noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre i sommer er å nyte naturen, kulturen og historien i ditt aller nærmeste ferieland, Akershus.

Sommeren er etter min mening den aller beste tiden i Norge og du kan legge opp en innholdsrik og aktiv ferie om du ”bare” skal være hjemme. Det krever litt planlegging i forhold til kollektivtilbudene i fylket og kanskje en god sykkel, men det kan også være spennende og ta beina fatt.

Bli kjent i Akershus og glad i fylket ditt. Det kommer godt med når en grønn politikk skal utformes i alle kommuner førstkommende år. Her kommer noen av mine sommertips:

– I Asker og Bærum(Vestregionen) er det fjordlivet som trekker denne årstida. Besøk Vollen, Konglungen eller Høvikstranda ved sjøen eller ta turen inn til vakre Semsvannet i Asker, med tursti rundt. Sem hovedgård er nå kjøpt av Asker kommune, så den blir spennende å følge videre. Tanumplatået i Bærum byr på vakkert kulturlandskap og BærumsVerk er et gammelt kulturminnemiljø etter jernverksdriften fra 1600-tallet.

– Folloregionen byr også på topp sjø- og fjordliv. Fra Oslo kan du ta sommerferjene sørover til Drøbak eller Son og oppleve Nesodden, Frogn eller Vestby fra sjøsiden. Her kan du studere båttidene og legge opp reiseruta: https://ruter.no/reiseplanlegger/rutetabeller/baat/. Har du lyst, kan du gå av på Oscarsborg Festning og lære mer om angrepet på Norge i 1940 eller bare nyte denne lille festningsøya. Du trenger heller ikke reise til sørlandet for å oppleve sommeridyll. Både Son, Hvidsten og deler av Drøbak er små perler langs fjorden.

– Nord for Oscarsborg ligger indre oslofjords største øy, Håøya. Den ligger i Akershus og Frogn kommune, men Oslo kommune ved Bymiljøetaten eier ¾-deler av øya og Forsvarsdepartementet resten. Deler av øya er bratt og ulent. Søndre del er naturreservat og østre deler har ferdselsforbud fordi det nå hekker et havørnpar her for første gang på 125 år! Men det er tilrettelagt for telting her og ferjene går fra Aker brygge.

Uten navn

– I indre deler av Follo vil jeg anbefale Østmarka med utgangspunkt i Ski eller Enebakk, eller nord fra Lørenskog. Her er det et mangeslungent nett av sykkelveier og turstier. Vær også oppmerksom på hyttene til DNT eller NJFF som kan leies for overnatting hvis du er medlem. Østmarka har store naturkvaliteter og er etter min mening mer variert og spennende enn Nordmarka.

 

– På Romerike har du tilgang til flere severdigheter med tog eller buss. Dessverre ligger Eidsvollsbygningen langt fra Eidsvoll stasjon, men dette kulturminnet som er vårt viktigste nasjonalsymbol er verd å få med seg i jubileumsåret 2014. Lenger nord i Eidsvoll kan du gå på smaragdjakt på Byrud Gård ved Mjøsa. Kanskje en grønn edelsten tilfaller en heldig grønn MDG`er? I Hurdal kommune ligger kulturminnet Knaisætra, i Nes Gamle Hvam og i Sørum og Fet fløtningsanleggene Bingen og Fetsund Lenser. De to sistnevnte er enkle å nå med tog. Har du små barn kan turen til Sørum kombineres med en tur med den gamle smalsporede jernbanen, Tertitten.

 

– For de som søker meditasjon og ro kan en vandretur fra Oslo sentrum på pilgrimsruta gjennom Akershus være en utfordring. Ha gode støvler og lett sekk.

 

 

 

Sommerhilsen

 

Mette Sperre

 

Akershus MDG